Как да запомним значението на думите по-лесно



Едно от най-големите предизвикателства пред хората, които искат за кратко време да научат английски език е как да запомнят много нови думи накуп. Предизвикателство е за хората, които трудно запаметяват или за тези, които научават думата на момента, но никога не я използват. Ако си от тези хора има решение за твоите проблеми и то се намира няколко реда по-надолу...


Упражнявай се да произнасяш думите, заедно с техните значения. Често се случва да чуем позната дума, но да не можем да се сетим какво означава. За това трябва да изградим силна връзка между думата и нейното значение. Най-добрият подход е да запомниш и визуализираш думата в израз или изречение. Например за да запомним по-лесно думата "stubborn" (инат), ще научим израза "stubborn as mule" (инатлив като муле).

Повтаряй новите думи колкото се може повече. Изговори думата в множествено число и преобразувана в различни времена. Помисли в какви ситуации може да ти бъде полезна и с кои други думи може да я комбинираш. Колкото повече време отделиш на една дума толкова повече ще влезе в главата ти. Но за да извлечеш полза от това, че я научил, трябва да я използваш по-често, иначе ще отпадне постепенно от речника ти.

Използвайте новите думи в разговор! Опитвай се да се изказваш по различни начини с различни думи. Използвай думите и при писане. Възползвай се от това, че си отделил толкова време да научиш думата.

Обърни внимание на думи, които често се използват от учители, публични личности, хора от телевизията и др. Ако често използват определена дума, защо и ти да не я използваш. Вслушвай се в думите, които използват хората около теб. От тях ще научиш много повече, отколкото от старите учебници. Най-ценнен е досегът до хора за които английският език е майчин.

Преведи някоя от любимите си песни. Сигурно има толкова много песни, които харесваш много, но не знаеш за какво точно се пее в тях или пък разбираш само част от текста. Потърси текстовете на любимите си песни и си ги преведи сам.

Също така е хубаво да научиш правописа на думите. Провери правописа и произношението й в речник или Google Translate.

В английския език една дума може да има много значения, да се използва като съществително и глагол, или да има съвсем различно значение в част от словосъчетание. Научи повече от едно значение. След като си запомнил думата използвай целия й потенциал.

Думите се помнят по-лесно когато са от определена таматика. Например на тема "ресторант" може да разгледаш думи като маса, сервитьор, готвач, меню, ресто и др. Темата "болници" може да включва: доктор, медицинска сестра, легло, хапчета, температура и др.

Научавай по няколко нови думи всеки ден. Вслушвай се повече и откривай интересни нови думи, които да използваш.

Коментари

  1. Аз съм в 5 клас от 2-ри клас не можех да си науча думите и волбще не ме интересужаше за него сега почвам леко по-леко да схващам колко много ми е нужен той!И съм много изостанала понякога успявам да си науча думите,но друг път не как мога да се оправа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз бях така .Аз съм в 7 клас ,НО се усетих навреме . Трябва да започнеш да учиш всичко отначало и постепенно .Разбира се само ,ако имаш желание , защото в противен случай ефект няма да има ГОЛЯМ . Права си езикът ти е нужен . Добре,че си го осъзнала !(По-добре късно отколкото никога )

      Изтриване
    2. Не е зле и на българския език да наблегнеш. Например, думата "волбще", която си употребила в първото си изречение, ВЪОБЩЕ не същеструва :)

      Изтриване
  2. 8- клас ми е мъка защото така и не се заинтересувах от езиците

    ОтговорИзтриване
  3. Аз разбирах думите в клас от 2-4клас, но сега не мога да ги науча пиша ги, произнасям ги даже и превода им казвам по20-25пъти, но не става

    ОтговорИзтриване
  4. Az sam 8 klas ioshte nerazbiram angliski i mie mnogo trudno no se usaznah veche izapochvam da ucha seriozno

    ОтговорИзтриване
  5. Мога само да потвърдя съветите в тази статия - думите не трябва да се учат сами по себе си, а в контекст, който е лесно да си представиш, така се учи по-бързи и трайно и по-приятно, не е необходимо ученето да е натоварващо и изморително - това не означава че си по-ефективен, и не помага, а напротив пречи!

    ОтговорИзтриване
  6. Статията е ценна и полезна със съветите, които дава. Прави не много приятно впечатление обаче употребата на пълен член "-ът" ("Провери правописЪТ", "Не ограничавай речникЪТ си") и "-ят" ("В английскиЯТ език..") при съществителни (съответните прилагателни), които не са в позиция на подлог в изречението.
    Мисля, че е недопустимо, особено в образователен текст, чиято тематика е точно езиковото обучение.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

100-те най-често използвани глаголи в английския език

500 най-използвани думи в английския език (част 1)

Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)