Как да четем текстове на английски език



Проблемът с четенето на друг език е, че паралелно с прочитането на думите, трябва да осъзнаем тяхното свързано значение в текста. Това разбира се се постига с много практика. Ключът за бързият успех е да подбереш правилните текстове и да приложиш върху тях няколко трика за по-бързи и едновременно с това по-добри резултати.

Изгради си навик да четеш редовно на aнглийски език. Потърси новинарски сайтове, списания и вестници на теми от които се интересуваш. Книгите от колекцията "for Dummies" са написани на много опростен и разбираем език.

Открий автор, чиито произведения ти харесват. Прочети няколко негови книги за да свикнеш със стилът му и начина на писане. Колкото повече негови произведения четеш, толкова по-лесно ще ти бъде.

Чети нещата повече от веднъж. След като си прочел нещо, прочети го пак след 1-2 месеца. Така ще видиш как разбирането ти се е подобрило.

Докато четеш не се опитвай да разбираш всяка дума. Опитай се да схванеш основният смисъл. Пробвай да разбереш значението на думите, изхождайки от съдържанието на изречението. Няма как да научиш всичко. Не се затормозявай. Ако видиш, че някоя дума се употребява по-често, използвай речник, за да видиш нейния смисъл.

Това са няколко новинарски сайта, в които може да четеш новини подобрявайки уменията си:
www.news.yahoo.com
www.cbsnews.com
www.abcnews.go.com
www.news.google.com
www.msnbc.msn.com

Прочитай всяка сутрин по някоя статия, без значение от тематиката. Най-добре чети нещо, което ти е интересно, в противен случай бързо ще се откажеш от четенето.

Ако използваш браузъра Google Chrome си инсталирай тази добавка. Тя ще ти позволи лесно да си превеждаш чужди непознати думи на твоят роден език. Просто селектираш избраната дума и натискаш Ctrl. Това ще ти помогне в четенето на непознати текстове, но не прекалявай с използването на добавката. Напрягай умът си да се сетиш сам за значението на думата или отгатни значението й от контекста.

Приятно четене.

Коментари

  1. Всичко е вярно, не трябва да се затормозяваш да четеш нещо ако не ти харесва или ти е много трудно, така само ще си пречиш! Започва се от текстове/записи, където разбираш почти всичко (90 %) и останалите думи ги научаваш по контекста, когато го усвоиш усвоиш, избираш друг малък текст, където разбираш повечето, така става най-лесно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

100-те най-често използвани глаголи в английския език

500 най-използвани думи в английския език (част 1)

Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)