Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 2)



Ако съветите от част 1 за Съвети как да научиш английски бързо и ефективно са ти се сторили полезни, тогава продължаваме с още съвети как да променим живота си и с методи за бързо и лесно учене. Стига си отлагал. Ще видиш колко забавно може да бъде ученето на английски.

Прочети съветите и отбележи тези, които смяташ, че ще свършат работа при теб. Направи си план/график как да ги изпълниш. Постави си цел и действай смело, няма какво да се обърка.
1. Използвай английски навсякъде където можеш.

2. Не превеждай директно на английски от родния си език. Мисли на английски за да по-добро звучене. Научи разговорни изрази.

3. Не можеш да научиш английски само от учебниците. Също като шофирането, нужна е практика.

4. Най-нормалният начин да учиш граматика е чрез говорене.

5. Направи си дневник и пиши по няколко изречения на английски всеки ден.

6. Защо не си направиш блог и не споделиш написаното със света?

7. Английският език за разлика от други използва ударението на думата. Просто преброй сричките и виж къде пада ударението. Винаги има само едно ударение и винаги върху гласна. Двусричните думи са с ударение на втората сричка (beGIN). При двусричните съществителни (TEAcher) и прилагателни (HAPpy) ударението пада върху първата сричка.

8. За да станеш по-добър в писането записвай някъде своите идеи и мисли, без да се притесняваш за граматиката и правописа. След това помисли върху структурата. Преправи написаното с правилна граматика и правопис. Най-накрая го прочети или го дай на някой друг да го провери за грешки.

9. Обръщай внимание на пунктуацията. Тя може тотално да измени значението на изреченията. Виж разликите в значението при: “A woman without her man is nothing” (Една жена без мъжа си е нищо.) и “A woman: without her, man is nothing” (Без жена човек е нищо.).

10. Изпей каквото ти е на сърцето. Покажи на света красивият си глас (или тайно вкъщи). Научи песни на английски и слушай такива за да подобриш изказа и интонацията си.

11. Пиши в чат-стаи или форуми. Ако ти е трудно да говориш или се притесняваш това е един от начините да се отпуснеш.

12. Слушай и повтаряй изрази и изречения. Фокусирай се върху ритъма и интонацията.

13. Слушай подкасти на английски. Дори и да не слушаш активно, пасивно свикваш с езика.

14. Прави диктовки. Слушай подкасти или youtube видеа и записвай каквото чуеш.

15. Никой не обича да слуша собственият си глас, но бъди готов да се прослушаш. Запиши гласът си и обърни внимание на произношението и интонацията си. Това ще ти помогне да откриеш проблеми в изказа.

16. Вместо да използваш английско-български речник, ползвай такъв в който английската дума е обяснена на английски език. Трябва да отвикнеш да обръшат думите от единия на другия език директно.

17. Не се привързвай прекалено много към речника. Използвай го само в краен случай. Опитвай се да отгатнеш значението, от контекста например.

18. Не се отказвай. Мисли позитивно. Понякога може да изпитваш чувство, че не учиш достатъчно бързо. Не се тревожи. В края на краищата ще успееш.

19. Наслаждавай се. Учим повече докато се забавляваме.

20. Ако се притесняваш докато говориш, поеми си дълбоко дъх преди да започнеш да говориш. Ще се представиш по-добре, когато се чувстваш спокоен.

21. Мотивирай се като гледаш стари уроци и записки. Ще се учудиш колко лесни ти изглеждат сега упражненията. Поздравление, подобрил си нивото си. Ако все още не се чувстваш достатъчно мотивиран прочети публикацията Защо да учим английски.

22. Никой не е прекалено млад или стар за да започне да учи английски. Не си измисляй оправдания. Какво чакаш още? Има толкова много ресурси, курсове, видеа.

23. Отлагането може да те откъсне от успеха. Стига си отлагал. Трябва да разбереш дали отлагането е за да избегнеш учене или е просто лош навик.

24. Ако не си постигнал желаните резултати все още, не е защото си зле с езиците, а е защото не си открил подходящият за теб начин за учене.

25. Използвай средства за учене, отговарящи на твоето ниво. Не прави упражнения, които са прекалено трудни или лесно. Но понякога е добре и да предизвикаш себе си.

26. Не се тревожи за акцента си, поне в началото. Той е важна част от твоята културна принадлежност. Има толкова много видове английски: британски, американски, южно-африкански и други. Никой от тях не е грешен.

27. Въпреки всичко трябва да бъдеш наясно, че има разлики между британския английски и американския в използването на думите. Например Elevator (US) и Lift (British).

28. Носи подсещащи картички със себе си. Това са малки листчета на които може да си записваш нови думи. Може да ги поглеждаш винаги когато имаш време.

29. Използвай лепящи листчета. С тях може да отбелязваш предмети и да научиш наименованията им по-лесно.

30. Използвай интуицията си. Ще бъдеш изненадан, колко често твоето предположение за превод е правилно. Както казахме по-рано бъди уверен.

31. Събери мислите си. Изчакай секунда да помислиш, преди да започнеш да говориш. Може да знаеш граматиката, но да не я използваш правилно докато говориш.

32. Срещай се с нови хора. Направи усилие да се запознаеш с англоговорящи от твоя град. Може да се присъединиш към клуб или да ходиш в барове, където се събират чужденци.
Напиши коментар кои 5 съвета смяташ че са най-ценни и ще се постараеш да изпълниш.

Коментари

  1. Това са много интересни и надявам се ефективни съвети. Аз ще почвам веднага да ги прилагам. Надявам се скоро да мога да прочета и останалите.

    ОтговорИзтриване
  2. Да-а, приятели.Все от някъде трябва да се поне."От крехката розова пъпка разкошен разцъфва цветът, от малката- първа крачка започва и най- дълния път."

    ОтговорИзтриване
  3. Смятам,че написалият тези приятни съвети наистина мисли за хората като нещо хубаво и съкровено.Позитивният човек обича да помага на другите,за да вървят с него.Ще приложа тези любопитни съвети,ще повярвам,че мога да говоря един ден перфектно английски и немски език(който също изучавам)и ще постигна крайния резултат.Все пак човек не трябва да се предава лесно,колкото повече знаем,толкова по-самоуверени и със самочувствие ставаме!

    ОтговорИзтриване
  4. Прилагам тези съвети от година и половина и вече знам английски както българският! Благодаря ви много!! Имам зелена карта и след 2 Седмици отивам в Денвър, САЩ. Благодя ви още веднъж!!

    ОтговорИзтриване
  5. А вие дето пускате тези съвети Английски знаете ли???!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви ,че пуснахте тези съвети!!!Наистина ме мотивирахте !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Полезни съвети.
    Аз ползвам http://memorizefaster.com - много ми помага да уча по-бързо.

    ОтговорИзтриване
  8. az wte se opitamda se nay4a blagodarq za savetite

    ОтговорИзтриване
  9. Това са най-добрите съвети, на които съм попадала! Браво, че сте ги публикували! На мен английският ми отне 4 години учене и то усилено. Стигнала съм до всички тези правила от личен опит и от не малка помощ от Учителя ми по английски. Най-важното правило е не превеждайте буквално от български на английски, а почнете да мислите на английски! И другото много, много важно нещо е пишете, пишете и пак пишете. С писане по-лесно се учи. Пишете изречения, есета, разкази или каквото ви е най-удобно и лесно. Но писането наистина много помага!

    ОтговорИзтриване
  10. Тези съвети са много добри,дано да ми помогнат в английския.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз също започнах да се подготвям самостоятелно, но реших да систематизирам знанията си с един курс, препоръчвам езикова школа Омега -
    http://omegals.com/%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA/ . Много съм доволна от тях.

    ОтговорИзтриване
  12. Бих ви препоръчала една много ефективна, макар не твърде традиционна система за самообучение, която е наистина невероятна и работи в над 10 държави по света.
    www.easilang.com/bg/

    ОтговорИзтриване
  13. Има много ефективни методи за учене на английски, ако не можеш да си позволиш да учиш езика на място. Има курсове, където преподавателите са англичани или американци и там дори няма да имаш акцент след това. Важно е обаче и да се потопиш в средата.

    ОтговорИзтриване
  14. Много полезни съвети и нестандартни техники за изучаване на английски :) Аз също попаднах на много интересен и различен курс, който ми помогна да науча английски език. Ако някой иска да го погледне : speakingfriends.com/bg

    ОтговорИзтриване
  15. Мога да потвърдя, че написаното е полезно,но аз бих добавила също и че не трябва да се напрягаш да говориш, преди говоренето да дойде от само себе си, защото само се стресираш, а когато си напрегнат език не се учи лесно, просто трябва да четеш и да слушаш текстове подходящи за твоето ниво, а когато нещо ти е интересно, то се отпечатва и така се учи по-бързо и приятно.

    ОтговорИзтриване
  16. Препоръчвам https://www.penpaland.com
    езиков обмен базирани уеб сайт
    андроид : http://app.appsgeyser.com/Penpaland

    ОтговорИзтриване
  17. Ами хора който нищо не знаят

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

100-те най-често използвани глаголи в английския език

500 най-използвани думи в английския език (част 1)

Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)