Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)



Английският не се учи само в училищата и специализираните заведения. Много хора разчитат единствено на тях и резултатите им не са особено задоволителни. Начините и местата за учене са неограничени, но всичко тръгва от твоето желание и търсенето на начини да учене, практикуване и упражняване. Ето списък от неща които със сигурност ще ви помогнат:


1. Според нас най-важният съвет е да не се страхуваш да правиш грешки. Бъди уверен. Само хората могат да ти помогнат да поправиш грешките си, когато те чуят да ги правиш.

2. Обгради се с английски. Заобиколи се с англоговоряща среда, където ще може да учиш пасивно. Най-добрият начин да учиш е чрез говорене.

3. Упражнявай се всеки ден. Състави си учебен план. Реши колко време от седмица ще прекараш в учене и се придържай към това време.

4. Кажи на семействтото и приятелите си за учебният ти план. Накарай ги да те подкрепят в ученето и не допускай да ти пречат.

5. Упражнявай четирите основни умения: четене, писане, говореве, слушане. Трябва да работиш и върху всичките за да имаш най-голям и бърз напредък.

6. Направи си тетрадка за нови думи, които да научиш. Използвай тези думи в изречения.

7. Когато учиш нови думи мисли за всички форми на думата: Beautiful (прилагателно), beauty (съществително), beautifully (наречие)
8. Заучаването на изуст е един от най-честите начини за речникова подготовка за тест. Това е добро упражнение само в краткосрочен план, защото често информацията за тестовете се забравя.

9. Открии кога учиш по-добре.

10. Ще научиш думите по-лесно и ефективно ако се опиташ да ги запомниш в примерно изречение.

11. Планирай да се явиш на изпит или тест. Ще видиш, че учиш по-добре, когато се готвиш за нещо.

12. Казвайки това по-добре е не да учиш за теста, а да мислиш за това, което ще постигнеш след като научиш английски на добро ниво. Ако не си достатъчно мотивиран хвърли едно око на статията Защо да учим английски?.

13. Дефинирай си дългосрочни цели. Работи върху постигането им.

14. Дефинирай си и краткосрочни цели и се награждавай, когато постигнеш някоя.

15. Изгради си атмосфера в която искаш да учиш, не защото така трябва, а зашото ти харесва и ти е забавно.

16. Размишлявай кое ти влияе добре в ученето. Анализирай методите си на учене според собственото си усещане.

17. Разбери как учиш по-добре. Може да бъде на усамотено място или с група.

18. Потърси помощ! Ако не разбираш нещо попитай някого за разяснение и съвет. Може да бъде учител, съученик или приятел.

19. Преразглеждай наученото. Отдели време да прегледаш какво си учил в миналото.

20. Лоша идея е да учиш повече от 30 минути без почивка. Почивай си редовно.

21. Не бързай прекалено много да преминеш към другото ниво. Концентрирай се върху нивото на което си.

22. Гледай филми и новини на компютъра вместо по телевизията. Така ако не си разбрал нещо ще може да го превъртиш за да го чуеш отново.

23. От друга страна гледането на телевизия те предизвиква да слушаш внимателно, за да чуеш информация правилно от първият път. Това е добре за по-напреднали.

24. Прочети роман. Можеш да го направиш. Ще се почувстваш чудесно след това.

25. Чети книги за деца. В тях думите са по-лесни и значението на непознатите думи лесно се открива в контекста.

26. Вестниците са добро място да откриеш пасивна констукции. Прочети цялата статия и виж дали можеш да откриеш пасивни изречения.

27. При четене не се притеснявай ако не разбираш всяка дума. Винаги може да се върнеш и да провериш значението им.

28. Ако не разбираш значението на определена дума, огледай думите около нея. Те ще ти подскажат значението. Опитвай се да познаваш значението от контекста.

29. Мисли върху това кое отнема повече време да се подобри, когато нивото ти е високо. По принцип правим най-голям напредък докато сме начинаещи. Ако нивото ти е добро, не си мисли, че изведнъж си спрял да учиш. Просто напредъкът ти е по-малко забележим.

30. Научи корена на думите. Те ще ти помогнат за отгатване на значението.

31. Научи представките (dis-, un-, re-) и надставките (-ly, -ment, -ful). Това ще ти помогне да разбереш знчението на думата.

За още съвети и идеи прочетете Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 2).

Коментари

  1. Благодаря на създателите на БЛОГА!

    ОтговорИзтриване
  2. а каде са думите на английския език???

    ОтговорИзтриване
  3. много полeзна информация

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно всичко е Вярно,благодаря за инфото

    ОтговорИзтриване
  5. аз не съм добър ученик по английски и за мен това беше много полезна информация!Благодаря на създателя,че направи този блог и не се налага на моите родители да ме записват на уроци!Мисля,че ще мога да се справя така!Благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
  6. трябва яко четене и писане... тва не е по мойта част.. а имам желание да го науча перфектно, до последната дума... мисля да се стягам,МЕРСИ ЗА ИНФОТО!

    ОтговорИзтриване
  7. много полезна информация

    ОтговорИзтриване
  8. Информацията наистина е полезна и аз благодаря на създаделите на блога. Но желанието да учим английски език не трябва да ни освобождава от задължението да знаем родния български език. Скъпи приятели, в съветите си допускате граматични и пунктуационни грешки. Аз съм филолог българист и това ме дразни. За другите май няма особено значение. Но нали говорим за граматика, а не за кулинария например!...

    ОтговорИзтриване
  9. Колега, грешките очевидно са вследствие на бързане, а не на незнание. Това е нормално- текстът не е кратък, Ако искаме всяко едно начинание да бъде по-лесно а нас, включително ученето на английски, трябва да търсим позитивното в ситуацията, да се изпълним с позитивни мисли, добро настроение, веселост, да се опитаме да преобразим начинанието по наш вкус- да го направим по-приятно и най-важното по-интерсно. :) Вместо да търсим кусури и да се правим на интересни, като да се оправдаваме с несвързани безсмислени примери, нека просто признаем, че статията е перфектна! Браво на автора!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за инфото, чудесно е!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Тази статия наистина помага в ученето на анг. език.БРАВО НА СЪЗДАТЕЛЯ:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Не съм никак добра в ученето на нови езици :/ , но това ми помогна да изкарам четири ШЕСТИЦИ !!! Благодаря на създателя на тази страница !!! :) ИЗКРЕННО МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ !!!!

    ОтговорИзтриване
  13. кога ще излезне и част 3

    ОтговорИзтриване
  14. Мога да потвърдя съвета, че не трябва да учиш повече от определено време, далли ще е 30 минути, един час или повече не е от такова значение, важното е да си съсредоточен, за всеки това е индивидуално, не запомняш нещо ако умът ти не е там. По-добре да учиш 10 мин. с пълна концентрация, отколкото 30 мин. с поливин внимание.

    ОтговорИзтриване
  15. Мотивирахте ме да уча още повече !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

100-те най-често използвани глаголи в английския език

500 най-използвани думи в английския език (част 1)