Първи стъпки


Желаеш да научиш английски? Тогава сигурно искаш да го научиш бързо и ефективно. Много ученици се оплакват, че след 7-8 години изучаване на чужд език изпитват затруднения при комуникация. Ше ти дам насоки как да започнеш и малко мотивация за начало.

Защо?

Като първа стъпка помислете какви ще бъдат ползите за вас от това да може да общувате на английски език. Помислете и си отговорете. Аз мога да ви кажа само това - българския език (който изучаваме 12 години в училище) се говори от 8 милиона хора по света, докато английския се говори от 1.5 милиарда хора. Или казано по друг начин английския език позволява да комуникираме с 180 пъти повече хора отколкото българския език. Помислете над мащабите и това какъв потенциал открива пред вас умението да комуникирате с над 1 милиард души по целия свят.

Къде?

И сега накъде? Ами огледайте се, ресурси има навсякъде. Търсете! Търсете курсове, учители, онлайн групи, видео уроци, самоучители, приложения, събеседници, платформи за общуване с англоговорящи, учебни и изпитни материали... каквото ви е нужно. Просто направете стъпката!

Но аз се срамувам

Най-големият проблем, който срещат повечето хора е собственият им страх или срам. Опасяват се, че няма да произнесат правилно дума и ще изглеждат нелепо. Не прави това! Виж как другите изговарят тази дума. Повтаряй думите отново и отново, докато не го направиш правилно. Ученето на чужд език изисква време и усилия. Не се оставяй на страховете да попречат на желанията ти. Да, ученето понякога е трудно, диктовките неприятни, граматиката може да изглежда сложна, но приемайте всяка трудност като възможност.

Моят съвет е - приемете че английски език не е ваш майчин и е нормално да не го владеете съвсем добре. Хората с които искате да комуникирате вероятно също разбират това.

Използвай всички средства

Ако учиш английски език в училище или чрез курсове, не разчитай само на това. Използвай всички методи и възможности да подобриш нивото си. Има много различни начини за това. Статията Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1) ще ти даде много идеи. Избери подходите и начините, които работят за теб.

Обкръжи се с английски

Най-добрият начин да научиш език е да се обкръжиш с него. Води си записки на английски, чети книги, слушай подкасти, гледай телевизия и чети новини. Говорете с приятелите си когато можете. Това е начинът да се научите да общувате и мислите на английски свободно.

Упражнявай се

Има много хора, които комуникарат много добре на английски, но с много граматически и смислови грешки. Правете упражения, за да подобрите граматическото си ниво. Тестовете са полезни, защото те ни дават представа на какво ниво се намираме и къде трябва да поработим повече. Дори само чрез граматика и упражнения може много да подобрите уменията си.


И за финал, един пример, че дори най-успешните знаменитости изпитват трудности... не си сам.

Коментари

  1. po angliiski ve4e imam 4 2ki i to 3 sa zardi hora koito postoqnno ne spirat da prikazvat v 4as po tazi prichina gospodina ni dava da pishem diktovki. dobre az naprimer kato neznam ni6o ot 5 do 7 klas gospojata ni po angliiski i 1 duma ne obelva sega v 8 iskam da razbera no kato pravim postoqnno tez diktovki i izkarvam loshi ocenki kak da gi podobrq kato taka nqma da mi pomogne.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е трудно когато вече си на определена възраст и започнеш да учиш то тогава разбираш колко е по трудно от когато сме били деца.Статията ви е много приятна и се радвам, че ни пишете. Децата имитират това, което чуват и са изумително добри в това. Приспособяват се към различията в тона или гласа. Чувствителните им уши им помагат да възприемат и възпроизвеждат особени звукове, и лесно научават който й да е език, докато ако сме изпуснали тази фаза, то ще има много по големи затруднения или по скоро по дълго време, за да научим езика.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Действително мисля, че страхът е една от основните пречки на хората да се научат и особено за да проговорят един чужд език. От съществено значение е дори и да правим грешки да говорим, да общуваме и да не се отчайваме, колкото и да ни е трудно в началото.

    ОтговорИзтриване
  4. Ако мога да споделя моят опит - не помага да се претоварваш с информация - това означава да се опитваш да разбереш много статии или записи за малък период от време, защото стресирва,и нямаш време да го осмислиш, а то не помага. По-полезно е да овладяваш малки парченца информация и след като ги разбираш без усилие да преминаваш към други. Лек ден и успех!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

100-те най-често използвани глаголи в английския език

500 най-използвани думи в английския език (част 1)

Съвети как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)